Tisza-tavi madárrezervátum

A Tisza-tó egy mesterségesen létrehozott vízfelület, amely a Kiskörei vízlépcső kialakításával született meg. Az 1973-ban megkezdett duzzasztást eredetileg három lépcsőben tervezték megvalósítani, ám az időközben bekövetkezett gazdasági változások miatt az utolsó ütemet (melyben a tárolt vízmennyiséget megháromszorozták volna) elhagyták. Ennek is köszönhető, hogy így a tározón nagy sekély vízfelületek alakultak ki, olykor szigetekkel tagoltan. Ezek a feltételek kedveztek a gazdag állatvilág kialakulásának. A madarak fészkelő helyhez, gazdag élelemforráshoz jutottak itt.

A tározó vízfelülete északon természetvédelmi célokat, délen üdülést, vízi sportokat, a kettő között pedig ökoturisztikai célokat szolgál.

A madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet megközelíteni csak csónakkal lehet, de költési időszakban azt sem. A terület „peremvidékén” alacsony teljesítményű csónakmotorokkal túrákat is szerveznek, ám beljebb menni csak evezős hajónak szabad. A védelemnek köszönhetően mára itt egy európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult ki. Számos madárfaj telepedett vissza, de a vonuló fajoknak is állomásává vált ez a terület.

Az itt fellelhető madár fajok, például.: szürke gém, bakcsó, üstökös gém, a kis kócsag, kanalas gém, barna kánya, kerecsensólyom, nagy kócsag, kormorán.

Poroszlóról és Sarudról szervezett csónak- illetve kenutúrák indulnak. A fontosabb helyeken kialakított madárlesek várják az érdeklődőket.

Bakcsó

Bakcsó

Barna kánya

Barna kánya

Kanalas gém

Kanalas gém

Kárókatona félék

Kárókatona félék

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom

Kis Kócsag

Kis Kócsag

Nagy Kócsag

Nagy Kócsag

Szürke gém

Szürke gém

Üstökös gém

Üstökös gém